Πνευματική & Βιομηχανική Ιδιοκτησία - Δίκαιο Βιομηχανίας του Θεάματος

Πνευματική & Βιομηχανική Ιδιοκτησία

H εταιρία μας θεωρείται από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα ως η κορυφαία εταιρία στην Πνευματική και Βιομηχανική Ιδιοκτησία, Δίκαιο ΜΜΕ και Διαφήμισης. Οι πρόσφατες αξιολογήσεις αναγνωρίζουν τη σημαντική εμπειρία της εταιρίας μας στο δίκαιο των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, ευρεσιτεχνιών, σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων και άλλων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τόσο σε επίπεδο συμβουλευτικής, όσο και σε επίπεδο μαχόμενης δικηγορίας.

Ο Άγις Μεταξόπουλος, ιδρυτής της εταιρείας μας, θεωρείτο πρωτοπόρος σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα και οι σύγχρονοί του τον αποκαλούσαν «Πρύτανη» της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο γιός του Κρίτων Μεταξόπουλος, LL.M, απόφοιτος του London School of Economics (1986) έγινε σημείο αναφοράς στην εταιρία, για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και πλέον αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους του ως ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δικηγόρους πνευματικής ιδιοκτησίας. Εκπροσωπεί πληθώρα εταιριών και Studio παραγωγής κινηματογραφικών και τηλεοπτικών προγραμμάτων σε ΗΠΑ και ΕΕ, μουσικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς κλπ και ήταν μέλος του ΔΣ της Warner Music για πάνω από 20 χρόνια.

Η Ειρήνη Δαρούσου είναι επικεφαλής του τμήματος πνευματικής ιδιοκτησίας της εταιρίας. Η πολυετής εμπειρία της έχει αναγνωριστεί διεθνώς καθώς σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από της Εταιρία Euromoney Media Group, κατατάσσεται στις 5 κορυφαίες γυναίκες δικηγόρους στην Ευρώπη για την πνευματική ιδιοκτησία.

Ο Κρίτων Μεταξόπουλος συντόνισε την υπεράσπιση ενός Ελληνικού εργοστασίου παραγωγής DVD, ενώπιον των γερμανικών Δικαστηρίων σε υπόθεση παραβίασης Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας με αντικείμενο που ξεπερνά τα 40 εκ. ευρώ. Ο Γερμανικός Άρειος Πάγος, δικαίωσε τις θέσεις του ελληνικού εργοστασίου και απέρριψε, επί της ουσίας, την αγωγή των δικαιούχων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η εταιρία μας εκπροσωπεί εργοστάσιο παραγωγής DVD σε μακροχρόνια αντιδικία του με πολυεθνικό κολοσσό με έδρα την Ολλανδία, σχετικά με δύο ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Σε συνέχεια αιτήσεως αναιρέσεως της εταιρίας μας η οποία έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο οι εναντίον μας αξιώσεις καταρρίφθηκαν όσον αφορά στις κατά Νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις του «νέου» και της «εφευρετικής δραστηριότητας» για την απονομή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δικαιώνοντας τους ισχυρισμούς του πελάτη μας.

Έχουμε εκπροσωπήσει πολυεθνική βιομηχανία φαρμάκων σε αντιδικία της με γερμανική φαρμακευτική εταιρία σχετικά με πατέντες γενοσήμων αντικαρκινικών φαρμάκων.

Πολυεθνικός κολοσσός ενημέρωσης μας έχει επιλέξει για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε οπτικοακουστικά έργα που παραβιάζονται από ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας.

Εκπροσωπούμε μεγάλη εταιρία παραγωγής μουσικής με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία έχει επιλέξει τον Κρίτωνα Μεταξόπουλο ως νομικό σύμβουλο για τα πνευματικά δικαιώματα στην Ευρώπη και του έχει αναθέσει το χειρισμό και στρατηγικό συντονισμό όλων των υποθέσεών της στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά (Μάλτα, Ρουμανία, Εσθονία, Ουγγαρία, Τουρκία, Βουλγαρία κα).

Η εταιρία μας εκπροσώπησε τα αμερικανικά στούντιο και τις ελληνικές εταιρίες διανομής των ταινιών «Αλέξανδρος» και “Da Vinci Code” (Oliver Stone) στην ελληνική κινηματογραφική αγορά. Και στις δύο περιπτώσεις εκκλησιαστικές οργανώσεις και Έλληνες πολίτες ζητούσαν την απαγόρευση δημόσιας προβολής στις κινηματογραφικές αίθουσες για «ιστορικούς και θρησκευτικούς» λόγους. Αναλάβαμε το συνολικό χειρισμό και των δύο υποθέσεων. Τα ελληνικά Δικαστήρια απέρριψαν εξολοκλήρου το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων των αιτούντων και στις δύο υποθέσεις.

Εκπροσωπούμε εταιρία παραγωγής λογισμικού διεθνούς εμβέλειας σε μια μεγάλη υπόθεση παραβίασης πνευματικής ιδιοκτησίας προγράμματος ,το οποίο χρησιμοποιείται στην βιομηχανία κυρίως για στρατιωτικό, αεροναυπηγικό και μηχανικό σχεδιασμό. Η εταιρία μας, σε στενή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές, έφερε εις πέρας το δύσκολο εγχείρημα του εντοπισμού και στη συνέχεια σύλληψης και φυλάκισης από τις αρμόδιες αρχές των υπευθύνων για παράνομο διεθνές κύκλωμα με βάση, μεταξύ άλλων, την Ελλάδα. Η ίδια πολυεθνική εταιρία μας έχει πρόσφατα αναθέσει τη προστασία και άλλων προγραμμάτων και λογισμικών.

Η εταιρία μας εκπροσώπησε μεγάλο αριθμό Ραδιοφωνικών Σταθμών που εκπέμπουν μη ελληνικό ρεπερτόριο, στην πολυετή αντιδικία τους με τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων, ερμηνευτών, μουσικών και παραγωγών. Κατά τη διάρκεια της Αντιδικίας το δικαίωμα των ΟΣΔ στην εύλογη αμοιβή για μη ελληνικό ρεπερτόριο αμφισβητήθηκε έντονα και εξεδόθη πλήθος δικαστικών αποφάσεων που αποτέλεσε «νομολογία» για το θέμα αυτό. Η υπόθεση μετά από δεκαετή και πλέον αντιδικία ήχθη σε επωφελή για τους εντολείς μας εξώδικο συμβιβασμό.

Εμπορικά Σήματα, Βιομηχανικά Σχέδια και Ευρεσιτεχνίες

Η εταιρία μας έχει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην προστασία σημάτων, σχεδίων και διπλωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς έχει εκπροσωπήσει πληθώρα ιδιωτών και εταιριών από τους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, τροφίμων, τεχνολογίας, εστίασης, ενδυμάτων, διαφημιστικών εταιριών και εκδοτικών οίκων.

Η εταιρία μας έχει πολυετή πείρα σε κατάθεση, έλεγχο, κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και σχεδίων όπως επίσης και σε υποθέσεις πειρατείας αγαθών που ενσωματώνουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Συγκεκριμένα:

Τηλεοπτικό κανάλι διεθνούς εμβέλειας μας ανάθεσε πρόσφατα το χειρισμό υπόθεσης προσβολής των εμπορικών του σημάτων από τα δύο μεγαλύτερα συνδρομητικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα.

Εκπροσωπούμε γνωστές ιταλικές εταιρίες (ένδυσης, υπόδησης, εκδόσεις) σε υποθέσεις παραποίησης, απομίμησης και πειρατείας προϊόντων. Προσφάτως με την αρωγή των αστυνομικών και δικαστικών αρχών συντονίσαμε επιδρομές στις εγκαταστάσεις των παράνομων προϊόντων και πετύχαμε τη κατάσχεση όλων των απομιμήσεων που έφεραν τα λογότυπα των εντολέων μας.

Εταιρία παραγωγής οπτικοακουστικών έργων μας ανέθεσε την προστασία των έργων της από παράνομη χρήση και μεταφόρτωση σε διαδικτυακή σελίδα παράνομης ανταλλαγής έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Εκπροσωπήσαμε μεγάλη αμερικάνικη εταιρία παραγωγής φαρμάκων στην αναζήτηση λύσης για την κυκλοφορία γενοσήμου φαρμάκου στην Ελληνική αγορά.