“Αποκρυπτογραφήθηκε” το μαύρο κουτί του Norman Atlantic

«Αποκρυπτογραφήθηκε» το μαύρο κουτί του Norman Atlantic, αναφέρει ο ιταλικός Τύπος

Οι συνομιλίες που περιέχονται στο μαύρο κουτί του πλοίου Norman Atlantic αποτελούν ωφέλιμο, καθοριστικό υλικό για την έρευνα σχετικά με το ναυάγιο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Ιλ Φάττο Κουοτιντιάνο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εν λόγω ηχητικό υλικό μπόρεσε τελικά να εντοπισθεί και να «αποκρυπτογραφηθεί» από σειρά ειδικών και αναμένεται να προσφέρει ουσιαστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά τα αίτια του ναυαγίου, το οποίο σημειώθηκε την νύχτα της 27ης προς 28η Δεκεμβρίου του 2014.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι δικαστικοί του Μπάρι κατάφεραν, τελικά, να περισώσουν το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο -παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να το έχουν καταστρέψει- το οποίο φέρεται να περιέχει τις συνομιλίες του καπετάνιου με τους στενούς του συνεργάτες και με τις λιμενικές αρχές.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στο Νorman Atlantic πριν εννέα μήνες και ενώ το πλοίο κατευθυνόταν προς την Ανκόνα, έχοντας αποπλεύσει από την Πάτρα, προκάλεσε τον θάνατο 11 ανθρώπων, ενώ άλλοι 18 επισήμως παραμένουν αγνοούμενοι.
«Είμαστε βέβαιοι ότι τα ηχητικά αυτά στοιχεία, τα οποία ανακτήθηκαν, σχεδόν ανέλπιστα, θα βοηθήσουν στο να λάμψει η αλήθεια, επιτρέποντας στη δικαιοσύνη να εντοπίσει και να τιμωρήσει όλους τους υπεύθυνους, ενδεχομένως και σε εταιρικό επίπεδο» σχολιάζει η ομάδα δικηγόρων που ανέλαβε να εκπροσωπήσει μέρος των επιβατών του Norman Atlantic.
H έρευνα της εισαγγελίας του Μπάρι, η οποία έχει αποστείλει κλήσεις σε απολογία σε συνολικά 12 άτομα, (με τις κατηγορίες πολλαπλής ανθρωποκτονίας, πρόκλησης σωματικής βλάβης και εξ αμελείας συνέργεια σε ναυάγιο) παρατάθηκε, πρόσφατα, για άλλους έξι μήνες.
Πηγή: Reuters / Ciro de Luca